Det bør du overveje inden du investerer i et jordvarmeanlæg

Er du en af dem, som går med overvejelser om at investere i et jordvarmeanlæg, så læs med her og bliv lidt klogere på nogle af de ting, du bør overveje, inden du foretager din investering.

Jordvarmeanlæg vinder frem

Jordvarmeanlæg vinder mere og mere frem som en opvarmningsform i de danske hjem. Men da det er en forholdsvis stor investering – man skal nok regne med kr. 100.000-200.000 – så er det bestemt værd at undersøge både fordele og ulemper lidt nærmere, inden man vælger at foretage en etablering af denne opvarmningstype.

Jordvarme er sandsynligvis ikke det første, man lige tænker på, når man vil undersøge de forskellige muligheder for opvarmning af sin bolig. Mange ved måske endda ikke helt, hvad jordvarme egentlig er for en størrelse.

Jordvarme er, kort fortalt, en opvarmningsform, som både kan levere varme til boligens rum og som også kan sørge for opvarmningen af det varme vand i vandhaner og bruser. Som udgangspunkt lyder det jo simpelt nok. Men vejen dertil kræver en lidt større investering.

Jordvarme fungerer ved at trække varme ud af jorden gennem et system af slanger, som graves ned på husets grund. På den baggrund er jordvarme stort set gratis, når først anlægget er etableret, men der skal en del arbejde til, inden man når dertil.

Fordele og ulemper

Ved et jordvarmeanlæg findes der både fordele og ulemper – ligesom ved så meget andet. Den helt store fordel er, at man får adgang til meget billig opvarmning af både bolig og forbrugsvand, når anlægget er etableret. Derudover er en stor fordel også, at et jordvarmeanlæg er næsten vedligeholdelsesfrit, når først det er i drift.

Så hvis du er en af dem, som ikke bryder sig om uforudsete udgifter til vedligehold, er et jordvarmeanlæg en oplagt mulighed. Naturligvis kan der være tale om mindre vedligehold af pumpe og system inde i huset. Men selve slangesystemet, som er gravet ned i jorden, kan holde i rigtig mange år uden. at der skal gøres noget ved det.

Den største ulempe ved jordvarme er etableringsudgiften, som let løber op i over 150.000 kr. Et jordvarmesystem er således en investering, som tager noget tid at tjene hjem igen.

En fantastisk investering

Set over tid er et jordvarmeanlæg en fantastisk investering, som kun bliver bedre og bedre som tiden går. Anlægget er naturligvis lettest at etablere i forbindelse med nybygning, da man på den måde ikke skal grave en eksisterende grund op for at nedlægge det store slangesystem. Etableringen er på den måde også billigere at foretage, når man alligevel er ved at grave ud til et nyt hus, end når man vil gøre det på et senere tidspunkt.

Men uanset på hvilket tidspunkt jordvarmeanlægget bliver lavet, vil det over tid tjene sig så rigeligt hjem igen. Udgiften til vedligehold og drift af systemet er ganske lav og der er ingen udgift til selve den varme, som trækkes ud af jorden.

Et jordvarmeanlæg er en fantastisk varmeløsning og du vil med garanti blive utroligt glad for det, når først det er sat op og er kommet i drift. Alene besparelsen på varmebudgettet vil være nok til at få de færreste til at elske deres jordvarmeanlæg.

Jordvarme er fremtidens valg

Jordvarme vil uden tvivl være en af de foretrukne løsninger i fremtiden, når der skal etableres energirigtig og billig opvarmning af vores boliger. Specielt i forbindelse med nybygning har jordvarme sin helt store berettigelse, da det er både let og også forholdsmæssigt billigere at etablere, når man alligevel er i gang med at anlægge en ny bolig. Selve finansieringen af jordvarmeanlægget vil i forbindelse med nybygning også kunne finansieres sammen med selve boligkøbet og vil derfor typisk kunne afdrages over en 30 års periode. Det gør etableringsudgiften til varmesystemet langt mere overkommelig samtidig med, at der allerede fra dag et kan spares på husets varmeregning.

Det forventes, at andelen af jordvarmeanlæg i Danmark vil fortsætte med at stige år efter år. Og det er der altså en god grund til – der er ganske enkelt penge at spare.

Du kan læse meget mere om jordvarme på https://varmepumpeoversigten.dk/jordvarmeanlaeg/, hvor du også kan få en god idé, om jordvarme er en god løsning til netop dit hus.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *